top of page
Foto van schrijverYves Deckmyn

Een hond in huis: iets voor jou?

Je overweegt om een hond in huis te halen? Of je hebt er al eentje en je zoekt een speelkameraad voor je lieveling? Wat je situatie ook is, neem nooit een overhaaste beslissing. Het is belangrijk dat je een hond kiest die past bij jou, je gezin en andere huisdieren. Bovendien mag je niet vergeten dat het opvoeden en verzorgen van een hond geld, tijd en energie kost.


Hoe ziet je leven er vandaag uit en hoe zou een hond het veranderen? Heb je vaste gewoontes die je helemaal zou moeten omgooien? En zie je dat wel zitten? Denk er heel eerlijk over na als je overweegt een hond aan te schaffen, en praat erover met andere hondenbaasjes. Zo krijg je een realistisch beeld van wat je te wachten staat.



Tijd


Een hond is van nature een roedeldier. Lang alleen zijn, vindt hij stresserend, zeker een hele dag. Ben je vaak lang van huis, ga dan na of iemand je hond overdag een paar uurtjes gezelschap kan houden. Je kan hem uiteraard wel aanleren om af en toe langere periodes alleen te blijven, maar dat lukt niet van de ene dag op de andere.


Ook de verzorging van je hond vraagt heel wat tijd. Om te beginnen heeft hij voldoende beweging nodig. Hoeveel precies, dat hangt af van het ras. Een Border Collie kan elke dag een paar uur intensieve beweging gebruiken, terwijl een Chihuahua genoeg heeft aan een paar korte wandelingen. Daarnaast is er de vachtverzorging. Ook die verschilt van ras tot ras. Bij langharige honden steek je meer tijd in het verzorgen van de vacht dan bij hun kortharige soortgenoten. Naast het wandelen en de vachtverzorging mag je ook de hondenschool en bezoekjes aan de dierenarts en de trimmer niet vergeten. Uiteraard krijg je voor alle aandacht die je je hond geeft heel veel terug. Met een hond in huis ben je nooit alleen, en studies tonen aan dat je minder stress hebt als je je hond regelmatig aait of knuffelt. Bovendien blijf je fit door de vele wandelingen.


Gezinssituatie


Heb je kinderen, een man, een oma, een lief, een kat of een andere hond in huis? Hou daar dan rekening mee bij je beslissing. Kies een hond die bij je gezinssituatie past. Voor kinderen kan het heel leerzaam zijn om op te groeien met een hond. Ze leren dieren respecteren en het wakkert hun verantwoordelijkheidsgevoel aan, maar besef dat niet elk ras even geschikt is als je kinderen hebt. Het is ook heel belangrijk dat alle gezinsleden bewust akkoord gaan met het nemen van een hond. Zo heb je het meeste kans dat je nieuwe hond door iedereen wordt aanvaard en de warme thuis krijgt die hij verdient.


Kosten


Tot slot sta je best even stil bij de kosten die een hond met zich meebrengt. Denk maar aan zijn hondenbrokken, lessen bij de hondenschool, of kosten bij de dierenarts en de trimmer. Bereken zo goed mogelijk hoeveel een hond je kost en of je die kosten ook voor een langere tijd kunt en wil dragen.



Adoptie


Meer en meer mensen kloppen tijdens hun zoektocht naar een nieuw huisgenootje aan bij een asiel of bij een organisatie als Dogs & Drinks. Dat is een goed idee! Bij een adoptiehond krijg je vaak meer informatie over het karakter dan bij een pup. Zo kan je prima inschatten of de hond goed bij je past.


Wil je een hond van Dogs & Drinks adopteren? Dan krijg je in eerste instantie een heleboel vragen voorgeschoteld, onder meer over je persoonlijke leefsituatie of over de woning en de tuin. Daarna brengen we een bezoekje aan de kandidaten die het best voor de adoptie geschikt lijken. Op die manier proberen we 99 procent zeker te zijn van een perfecte match tussen de hond en zijn nieuwe baasje.


Maar blijf ook zelf kritisch als je je oog op een van onze honden hebt laten vallen. Maak dat je niet enkel de pluspunten van de hond te weten komt, maar ook de mindere kantjes. Stel een vragenlijst samen met alles wat je zeker wil weten over de hond. Zo kan je je het best voorbereiden op wat komen zal, of beslissen dat je toch nog beter even verder zoekt. Neem zeker geen overhaaste beslissingen uit medelijden, omdat een hondje ‘zo zielig’ kijkt.


Wees bereid om veel tijd en energie te steken in de opvoeding. Vaak past de hond zich probleemloos aan zijn nieuwe thuis aan, maar soms heeft hij toch wat problemen waaraan je zal moeten werken. Verlatingsangst, onzindelijkheid, niet goed luisteren… het komt allemaal voor. Maak dat je van tevoren een plan van aanpak klaar hebt, een ‘wat als’-scenario. Besef dat een adoptiehond meestal niet zonder reden wordt herplaatst. Ook al is de aanleiding iemands persoonlijke situatie, hij zal ongetwijfeld de nodige stress ervaren hebben. Die stress neemt hij mee naar zijn nieuwe thuis en het kan een hele tijd duren voor hij laat zien wat hij werkelijk in zich heeft. Geef hem dus alle tijd en ruimte die hij nodig heeft en laat hem vooral zien hoe leuk het leven kan zijn!




452 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page