top of page

Hondengebarentaal: wat vertelt je hond met zijn staart?

Zou je het ook zo leuk vinden mocht je hond tegen je kunnen praten? Wel, eigenlijk doet hij dat al. Met zijn staart. Als je goed kijkt, kun je daar al heel wat uit afleiden, ook al is het niet altijd makkelijk. Een kwispelende staart wordt bijvoorbeeld vaak geassocieerd met een blije hond. Toch is dat niet altijd waar. Kwispelen kan evengoed betekenen dat je hond bang, boos, of gestresseerd is. Om te achterhalen of je hond al dan niet uit blijheid kwispelt, let je op de hoogte van de staart, de snelheid en de richting van het kwispelen, en het meebewegen van de heupen.


Hoe hoog staat de staart?

  • Hoog

Houdt je hond zijn staart recht omhoog, dan voelt hij zich zelfverzekerd en stoer. Hij is opgewonden, alert en klaar voor actie. Merk je dat hij hierbij een stijve houding aanneemt en de haren op zijn rug en staart rechtop staan, dan geeft hij een waarschuwing. Hij is bereid om in de aanval te gaan.

  • Middelhoog

De basispositie van je hond zijn staart is middelhoog, ongeveer in het verlengde van zijn rug. Hij voelt zich rustig, ontspannen en onverschillig. Je hond geeft aan dat je hem mag benaderen.

  • Laag of tussen de achterpoten

Houdt je hond zijn staart laag of tussen zijn achterpoten, dan voelt hij zich onzeker, onderdanig of bang. Hij zal contact vermijden, tenzij hij gedwongen wordt. Dan kan hij grommen of bijten.In welke richting kwispelt je hond?

  • Rechts

Kwispelt je hond vooral naar rechts, dan betekent dat meestal dat hij blij is. De meeste honden kwispelen naar rechts als ze hun eigen baasje zien, of een andere hond die ze niet als een bedreiging beschouwen.

  • Links

Kwispelt je hond vooral naar links, dan is hij waarschijnlijk bang of boos. De meeste honden kwispelen naar links als ze een agressieve, onbekende hond zien.


Bewegen zijn heupen simultaan met zijn staart?

  • Ja

Bewegen de heupen van je hond mee tijdens het kwispelen? Dat wil zeggen dat de spieren in zijn lichaam ontspannen zijn. Hij voelt zich relaxed en blij.

  • Nee

Een stijve kwispel, waarbij enkel de staart beweegt, duidt meestal op spanning of zelfs vijandigheid. Je hond is bang of boos. Als hij gedwongen wordt tot contact kan hij aanvallen.


Hoe snel kwispelt hij?

  • Snel

Kwispelt je hond snel, dan is dat doorgaans een goed teken. Hij voelt zich blij, bijvoorbeeld omdat jij terug thuis bent.

  • Traag

Traag kwispelen geeft meestal aan dat je hond zenuwachtig is en zich niet op zijn gemak voelt.Staar je niet blind op de staart


Belangrijk om te onthouden is dat de staart niet bij elke hond exact hetzelfde vertelt. De ene hond kwispelt misschien net iets sneller of in een andere houding dan een andere om hetzelfde te communiceren. Bovendien mag je niet enkel afgaan op de staart. Kijk ook goed naar de oren en de rest van het lichaam. Ook de situatie of de omgeving waarin je hond zich bevindt, kan een aanwijzing geven over hoe je zijn staart moet interpreteren.


29.182 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page