top of page

Sport en spel met je hond

Sporten is niet alleen gezond voor jezelf, maar ook voor je hond. Het houdt hem rustig en fit, is een goed middel tegen verveling en een doeltreffende manier om overgewicht te voorkomen of verhelpen. Bovendien geef je je hond een uitdaging, waardoor je zijn fysieke en mentale ontwikkeling stimuleert. Natuurlijk versterkt de onderlinge interactie ook de band tussen baasje en hond.


Er zijn heel wat sporten en activiteiten om samen met je hond te doen, zoals watersport, behendigheidssport of speurspelletjes. Zoek uit welke sporten geschikt zijn voor je hond en of je hond die ook effectief leuk vindt. Kies sporten die overeenstemmen met zijn aanleg en natuurlijke voorkeuren (springen, apporteren, zwemmen...). Je vindt altijd wel een sport die goed bij jullie past. Ben je niet zeker of je hond een bepaalde sport fysiek aankan, vraag dan advies aan je dierenarts.Agility


Agility, oftewel 'behendigheid', is een sport waarbij je je hond begeleidt door een parcours van obstakels zoals horden, tunnels, een slalom of een wip. De bedoeling is dat de hond het parcours zo snel mogelijk en bij voorkeur foutloos aflegt. Agility is zowel fysiek als mentaal uitdagend voor hond én baasje. De handler moet namelijk het parcours op korte tijd volledig uit het hoofd kennen, duidelijke instructies geven, op tijd op de juiste plaats staan en, niet te vergeten, ervoor zorgen dat hij de hond kan bijhouden!


Dog Dance


Bij dog dance bewegen jij en je hond ritmisch op muziek. Je leert je hond verschillende bewegingen en kunstjes op het ritme van de gekozen muziek (blues, hiphop, klassiek...). Er is geen verplicht patroon: je kunt freestyle gaan of een vaste combinatie van bewegingen aanleren. Omdat alles mag en je het zo moeilijk maakt als je zelf wilt, is dog dance geschikt voor elke hond.


Flyball


Deze sport wordt gespeeld op een parcours met vier opeenvolgende horden en een ballenmachine achter de laatste horde. Je hond springt vanaf de startlijn zo snel mogelijk over de horden, bedient de ballenmachine met zijn poot en vangt de uitgeworpen bal op. Daarna neemt hij de horden opnieuw in tegengestelde richting en laat hij de bal los voorbij de startlijn. Flyball wordt meestal gespeeld in teams van vier honden.


Treibball


Treibball wordt gespeeld op een driehoekig stuk veld met een aantal grote ballen in het midden. Jij en je hond staan in het doel. Als je het startsein geeft, moet je hond naar de ballen lopen en die zo snel mogelijk in het doel zien te drijven. Je mag hem richtlijnen geven en hem aanmoedigen met fluiten of gebaren.


Dog Frisbee


Bij dog frisbee moet je hond de door jou geworpen frisbee opvangen en terugbrengen. Je kunt ook een stap verdergaan en verschillende frisbees na elkaar opgooien. Er is veel kracht nodig bij dog frisbee: je hond moet explosief vertrekken, hard lopen en hoog springen. Begin daarom met eenvoudige worpen en maak het spel geleidelijk moeilijker.


Safety first


Ga niet meteen heel lang en intensief sporten, maar bouw het langzaam op. Zo verklein je de kans op een blessure. De spieren van je hond worden dan geleidelijk getraind en zijn lichaam leert omgaan met de stress tijdens de inspanning. Neem ook genoeg pauze.


176 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page