top of page

Vachtverzorging: hoe doe je dat?

Wist je dat de vacht van je hond er niet enkel voor zorgt dat hij warm blijft op koude dagen, maar ook dat hij niet oververhit raakt op warme dagen? Om deze dubbele werking te behouden, is het belangrijk dat je de vacht correct verzorgt. Maar hoe doe je dat juist?


Wassen


Was de vacht van je hond regelmatig. Zo houd je ze gezond. Hoewel het logisch klinkt, is het niet normaal als de vacht van je hond naar ‘hond’ ruikt. Honden moeten vrij neutraal ruiken. Is dit niet het geval? Dan zitten er waarschijnlijk bacteriën op de vacht die deze typische ‘hondengeur’ veroorzaken. Bovendien hoopt het talg op als je je hond niet regelmatig wast. Dat kan jeuk veroorzaken. Gebruik enkel kwaliteitsvolle hondenshampoos, zonder parfums. Welke shampoo je hond precies nodig heeft, verschilt van ras tot ras.Borstelen


De vacht behoudt de warmte op koude dagen en isoleert tegen de hitte op warme dagen. Daarom is het erg belangrijk om een borstel te gebruiken die past bij het vachttype van je hond. Doe je dit niet, dan kan de borstel de foute haren verwijderen waardoor de isolerende functie vermindert.


Trimmen


De gemiddelde haarcyclus van een hond duurt drie maanden. Dat betekent dat je best zo’n vier keer per jaar langsgaat bij een trimmer om de huid en vacht van je hond in optimale conditie te houden. Heb je een kortharige hond? Dan lijkt dat misschien overdreven. Toch heeft ook hij (en jij!) er baat bij. Het voorkomt dat je hond last krijgt van jeuk, schilfers en een droge of vette huid. Bovendien zorgt het trimmen ervoor dat hij veel minder zelf zal verharen, waardoor jij dus véél minder moet stofzuigen.


Mythe


Een hardnekkige mythe zegt dat kort- of ruwharige honden geen vachtverzorging nodig hebben. Dat klopt niet. Elk ras heeft sowieso baat bij vachtverzorging, net om die dubbele functie (beschermen tegen kou en warmte) te behouden. Uiteraard vraagt elk type vacht wel om een aangepaste verzorging.


122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page