top of page

In het hoofd van je hond

Honden kunnen dan misschien niet echt praten, maar ze communiceren wel met elkaar en met ons door hun lichaamstaal. De oren komen dan mooi van pas, net als hun neus en mond. Kun jij je hond goed lezen?


Honden hebben verschillende gezichtsuitdrukkingen, net zoals de mens. Je hebt waarschijnlijk zelf wel door wanneer je hond gelukkig is of bedelt aan tafel met de typische ‘puppy eyes’, maar er is natuurlijk zoveel meer te ontdekken.Een speelse hond


Een hond die met iemand wil spelen, houdt zijn oren recht en alert. Zijn mond zal wat openstaan, zonder de tanden te laten zien, en hij blaft naar de hond waar hij mee wil spelen. De rest van zijn houding zal ook veel prijsgeven: de hond staat voorovergebogen alsof hij elk moment kan springen en hij zal je met een poot aanhalen.


Een gelukkige hond


Een hond die zich op zijn gemak voelt, zal zijn hoofd hoog houden. Hierbij kunnen de ogen van je hond soms wat kleiner te worden, alsof ze bijna sluiten. Tijdens deze rustige toestand laat de hond vaak zijn mond wat open met de tong eruit, zonder de tanden expres te ontbloten. De oren van je hond zullen (afhankelijk van het ras, natuurlijk) recht staan, maar niet naar voren gericht zijn.


Een alerte hond


Als je hond iets interessant opmerkt, zal deze nieuwsgierig reageren. De oren van je hond staan dan helemaal recht en zo veel mogelijk naar voren gericht. Af en toe lijken de oren wat kleine bewegingen te maken. Dit is omdat de hond heel gefocust is op waar het geluid vandaan komt. De mond van je hond zal in dit soort situaties gesloten zijn, alsof hij zichzelf niet wil afleiden. De ogen kunnen meer opengesperd staan.


Een agressieve hond


Natuurlijk kan elke hond eens kwaad zijn, maar een agressieve hond kan gevaarlijk zijn als je deze niet juist kan lezen. Het meest duidelijke teken van een hond die waarschuwingen geeft, zijn natuurlijk zijn tanden. Als een hond zijn voortanden ontbloot en zijn lip opkrult, signaleert hij zijn dominantie in de situatie. De neus van je hond zal wat rimpels krijgen, net als zijn voorhoofd. De oren zullen, net zoals de haren op zijn rug, recht komen te staan. Als je hond dit soort agressie toont, kun je beter afstand houden om de situatie niet gevaarlijk te laten worden.


Een bange hond


Niet elke reactie van een bange hond is dezelfde, maar het belangrijkste kenmerk van een bange of nerveuze hond zijn de platte oren. De hond zal sneller geeuwen of zijn lippen likken, maar hij kan ook zijn mond juist gesloten houden. Bange honden zullen moeite hebben met je aan te kijken of te kijken naar wat hen nerveus maakt. Hun oogcontact is hierdoor heel vluchtig en uit angst kunnen ze hun ogen zelfs half sluiten.


Wil je meer weten over het gedrag van je hond? Check dan zeker onze vorige blogpost over de staart van je vriend!

249 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page